lego-ninjago-70666-de-gouden-draak

Zelfredzaamheid en zelfmanagement De begrippen 'zelfredzaamheid' en 'zelfmanagement' liggen dicht bij elkaar maar verschillen ook. Zelfredzaamheid is een term die in de ouderenzorg en thuiszorg (care) en welzijn gebruikt wordt. Zelfredzaamheid gaat meer over algemene dagelijkse activiteiten: jezelf wassen, je huis verzorgen, contacten met anderen onderhouden. In zorgstandaarden (1e en 2e lijn) wordt meer gesproken over zelfmanagement. Zelfmanagement gaat niet alleen over goed kunnen omgaan met de ziekte en de gevolgen daarvan, maar vooral ook over een goed leven hebben mét de ziekte. Hoe kan de chronische ziekte ingepast worden in het dagelijkse leven van iemand. De patiënt speelt daarbij een actieve rol; de zorgverlener ondersteunt de patiënt daarbij. Lees meer over zelfmanagement op het Kennisplein Chronische Zorg. Eigen regie Een belangrijk onderdeel van zelfredzaamheid en zelfmanagement is eigen regie, ofwel zelfregie. Eigen regie gaat om het zelf beslissen over je leven en zorg en ondersteuning daarbij.

  1. Hotel
  2. Versterken van eigen regie belangrijk voor mensen met een lichamelijke beperking | Nivel

Hotel

Nieuws Mensen met een beperking die het gevoel hebben zelfredzaam te zijn en die eigen regie ervaren, staan positiever in het leven. Er is daarom niet alleen ondersteuning nodig om zelfredzaamheid te bevorderen, maar ook voor het versterken van eigen regie. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL onder bijna 2000 mensen met een lichamelijke beperking. Het verschil tussen eigen regie en zelfredzaamheid is dat eigen regie meer gaat over de mate waarin mensen controle ervaren. Hoeveel vrijheid ervaren mensen in hun handelen? Zelfredzaamheid gaat over de handelingen. Kan iemand zich redden in en om het huis? Kan hij of zij zelfstandig de deur uit? Zo kan iemand zich heel vrij voelen, terwijl hij toch beperkt is in zijn handelen. Diversiteit Ervaren zelfredzaamheid en gevoel van eigen regie hoeven niet altijd samen te gaan. Er blijkt een grote diversiteit te zijn tussen mensen met lichamelijke beperkingen. Ze verschillen van elkaar als het gaat om ernst van de beperking, tevredenheid met het leven, maatschappelijke participatie, ervaren eenzaamheid en ervaren depressieve symptomen.

Centraal staat: wat wil ik? Eigen regie is: het vermogen om je eigen leven en noodzakelijke ondersteuning te regelen en het praktische vermogen om jezelf te redden in lichamelijk, sociaal en psychisch opzicht. Eigen regie gaat om de volgende vier aspecten: 1. Uitgaan van het positieve: wat kan ik wel als cliënt, waar ligt mijn kracht? 2. De cliënt versterken door inzicht in zijn eigen drijfveren en situatie: op welke gebieden gaat het goed, op welke gebieden gaat het niet zo goed, wat wil ik nog of weer graag kunnen doen? 3. De zeggenschap over ondersteuning en hulp zoveel mogelijk bij de cliënt laten: wat wil ik met mijn leven, waar wil ik aan werken, welke hulp heb ik daarbij nodig en hoe wil ik dat die hulp eruit ziet? 4. Het versterken en inschakelen van informele en sociale netwerken.

We hebben veel woorden om mensen zelf te laten beslissen, een stem te geven. Denk aan inspraak en eigen regie, maar ook aan autonomie, zelfredzaamheid, empowerment en zeggenschap. Toch is eigen regie voor mensen met een beperking nog niet overal vanzelfsprekend. In Nederland leren, wonen en werken mensen met een beperking nog vaak in een speciale omgeving. Er wordt nog veel óver hen beslist. Daarmee loopt Nederland achter op internationale ontwikkelingen, waarbij ondersteuning zich vooral richt op mensen een zo gewoon en zelfstandig mogelijk leven laten leiden. Zelfstandig meedoen We zien wel een verschuiving naar meer zelfstandig meedoen. Dat vraagt om een nieuwe stijl van ondersteunen van de professional. Hoe werk je aan participatie en eigen regie voor cliënten en hoe word je als ondersteuner meer een netwerker? Cliëntvertrouwenspersoon Heeft jouw cliënt een probleem of een klacht? Kom hij/zij er zelf niet uit? Laat je cliënt contact opnemen met een cliëntvertrouwenspersoon. Met onderstaand filmpje kan je een cliënt alvast informeren.

Versterken van eigen regie belangrijk voor mensen met een lichamelijke beperking | Nivel

eigen regie op lichamelijk gebied met
  • Eigen regie op lichamelijk gebied en
  • Eigen regie op lichamelijk gebied
  • Eigen regie op lichamelijk gebied video
  1. Kun je leven zonder prostaat facebook
  2. 600 feet is hoeveel meter de
  3. Aanbieding eastpak out of office text
  4. Website laten maken noord holland
  5. Hoeveel spiermassa kun je aankomen
  6. App vliegtuigen volgen ipad gratis en
  7. Minimum leeftijd sportschool basic fit.com
  8. Iphone laad niet meer op
  9. Komt een man bij de dokter naakt
  10. Willem de zwijgerschool hendrik ido ambacht nieuwbouw
  11. Tv beugel 32 inch draaibaar top
  12. Artikel 312 wetboek van strafrecht voor nederlandsch indie
  13. Wat eten chinezen voor ontbijt et
  14. Wat is er vanavond op tv channel online
  15. Je moet bijna niks lianne keemink
  16. Ik snij mezelf zonder reden 1
  17. De kolonisten van catan kaartspel uitbreiding
  18. 1 yard is hoeveel cm
  19. Windows server 2019 licentie kopen dat
  20. De giro ronde van italie