te-veel-toeristen-in-amsterdam
Vergelijk met de zinnen (1a) t/m (4a) - een zin als (5) heeft geen pendant in de indirecte rede -: (1b) Hij zei dat hij met de trein naar Den Haag ging. (2b) Of ik soms ook met de trein ging, vroeg hij mij. (3b) Ik vroeg hem op mijn beurt welke trein hij meestal nam. (4b) Hij zei dat ik hem maar om zeven uur moest komen afhalen. Vergeleken met directe-redezinnen vertonen zinnen in de indirecte rede de volgende verschillen: ยท ze hebben altijd een achter-pv; niet-vragende zinnen ((1b) en (4b)) worden ingeleid door dat; ja/nee-vragen (zoals (2b)) door of; in de pendanten van bevelende zinnen (bijv. (4b)) wordt een hulpwerkwoord toegevoegd (meestal moeten) (zie echter Opmerking 1); de grammatische persoon wordt zo nodig aangepast aan het standpunt van de spreker; Zo verwijst ik (eerste persoon) in (1a) naar iemand in de werkelijkheid die voor degene die het citaat uitspreekt, de 'besprokene' (derde persoon) is: vandaar het voornaamwoord hij in (1b). In de andere zinnen vinden overeenkomstige persoonsaanpassingen plaats.
  1. Corona
  2. Yahoo

Corona

wat is een directe rede youtube wat is een directe rede de

Yahoo

wat is een directe red hat
  1. Wat is een directe rede yahoo
  2. Wat is een directe rede de
  3. Leven van een loser ff offline boekverslag
  4. Wat is een directe redemption
  5. Wat is een directe rede film
  6. Junior einstein groep 4 rekenen
  7. Wat is een directe red cross
  8. Politiek Den Haag klaar voor de LOCKDOWN - YouTube
  9. Wat is een directe rede online
  10. Hoeveel woorden telt de nederlandse taal
  11. Klusjesman nieuwerkerk aan den ijssel
  12. Ton van bemmelen ruitersport hazerswoude rijndijk

Directe rede / indirecte rede Directe rede is de letterlijke weergave van iemands woorden in een bijzin met hoofdzinvolgorde. In zinnen in de indirecte rede worden iemands woorden niet letterlijk, maar in een 'echte' bijzin weergegeven. Voorbeelden: (1a) Toen zei ze tegen me: 'Ik wil je nooit meer zien. ' (directe rede) (1b) Toen zei ze tegen me dat ze me nooit meer wilde zien.... Lees verder

de werkwoordstijden kunnen aangepast worden aan de persoonsvorm van de rompzin; Zo wordt ga (presens) in (1a) veranderd in ging (imperfectum) in (1b). Zie hiervoor. Opmerking 1 Opmerking 2 3 Behalve de directe en de indirecte rede bestaat er nog een tussenvorm die we semi-directe rede (of: erlebte Rede) noemen. Ook hier gaat het om de niet-letterlijke weergave van iemands woorden. De gebruiksmogelijkheden van de semi-directe rede zijn beperkter dan die van de twee andere constructies. Zinnen in de semi-directe rede staan vrijwel steeds voor de rompzin: (1c) Hij ging met de trein naar Den Haag, zei hij. (2c) Ging ik soms ook met de trein, vroeg hij mij. (3c) Welke trein nam hij meestal, vroeg ik hem op mijn beurt. (4c) Ik moest hem maar om zeven uur komen afhalen, zei hij. Zoals uit deze voorbeelden moge blijken, hebben zinnen in de semi-directe rede evenals de meeste directe-redezinnen een voor-pv en geen inleidend voegwoord; op de andere van de hierboven genoemde punten komen ze overeen met de indirecte-redezinnen.

  1. Hoe laat thuis 17 jaar doordeweeks
  2. Huis verkopen met verlies nhg 2020
  3. Auto total loss verklaard verzekering
  4. Versnellingsbak vw golf 4 1. 6
  5. Bruto maandlasten hypotheek omrekenen naar netto een
  6. Maxi cosi mura voetenzak bevestigen
  7. Bijbeltekst van de dag statenvertaling 10
  8. Jamaican black castor oil kruidvat