Tuinen Van Mien Ruys In Dedemsvaart | Tuinen Mien Ruys - Bezoekmijntuin

hoeveel-mensen-zijn-er-op-aarde
January 8, 2023

Ze ging aan de slag met planten die ze mooi vond en maakte haar eerste ontwerp met de herkenbare rechte, geometrische vormen. De strakke, harde lijnen verzachtte ze door uitbundige planten te gebruiken. Die eerste tuin, de verwilderingstuin uit 1924, is inmiddels een rijksmonument en is hier nog steeds te zien', legt Monique enthousiast uit. Vooruitstrevende confectieborders Door de buitenlandse contacten die Miens vader had, ging ze onder andere naar Berlijn en naar Engeland, waar ze kennis maakte met kunst en musea, en waar ze in contact kwam met de bekende Britse tuinontwerpster Gertrud Jekyll. Hierdoor geïnspireerd ontwierp ze in 1927 haar eerste bordertuin. In de jaren 30 studeerde ze bouwkunde en kwam ze in contact met bekende Nederlandse architecten als Merkelbach en Rietveld, met wie ze ging samenwerken. Best bijzonder voor een vrouw in die tijd toch? 'Ja inderdaad', reageert Monique direct. 'Het was in die tijd niet gebruikelijk dat een vrouw alleen naar het buitenland ging of dat ze ging studeren.

  1. Tuinen Mien Ruys Dedemsvaart Overijssel + 7 reviews | DagjeWeg.NL
  2. Op tuinbezoek bij de tuinen van Mien Ruys - MAX Vandaag

Tuinen Mien Ruys Dedemsvaart Overijssel + 7 reviews | DagjeWeg.NL

tuinen van mien ruys in dedemsvaart de

Na de oorlog, de tijd van wederopbouw, had ze veel werk voor woningbouwverenigingen en maakte ze veel 'gemeenschappelijke tuinen'. Veel ontwerpen uit die periode werden gekenmerkt door schuine lijnen. Op zoek naar een optimaal gebruik van de buitenruimte ontwierp ze paden, terrassen en plantvakken onder een schuine hoek ten opzichte van de gebouwen en in contrast ermee. Zo kreeg ze in die periode de bijnaam 'Schuine Mien'. Vanaf de jaren '60 werden de schuine lijnen weer recht, met vaak strakke blokken van geschoren groen in contrast met een uitbundig gebruik van vaste planten. Altijd zocht ze naar de essentie van de ruimte en de mogelijkheden van de plek; een eenvoudige, functionele indeling, met een losse, natuurlijke beplanting. Dit laatste onderscheidde haar van haar collega's uit die tijd. Ook zij zochten naar eenvoud en helderheid, maar vonden vaste plantenborders een onnodige versiering. Mien Ruys meende daarentegen dat vaste planten juist de natuurbeleving in een tuin mogelijk maken, een in haar ogen belangrijke functie van de tuin.

Honden Honden zijn welkom, mits aangelijnd!

Maar haar ouders stimuleerden alle kinderen, en dus ook de dochters, om te studeren. ' Na de tweede wereldoorlog, de tijd van wederopbouw, werkte Mien Ruys veel voor woningbouwverenigingen en maakte ze veel gemeenschappelijke tuinen. 'Later ontwierp ze ook tuinen voor particulieren en begin jaren 60 bedacht ze de confectieborders. Dat was écht heel vooruitstrevend' vertelt Monique enthousiast, terwijl ze in de boekenkast duikt op zoek naar een voorbeeld. 'Dit waren een soort standaardborders, samengesteld op kleur of op ligging. De beplantingsplannen kon je destijds kopen bij V&D. Er zat een boekje bij met uitleg over hoe je de border moest aanleggen en de planten waren natuurlijk bij de kwekerij van haar vader te koop. ' Levend museum 'De Tuinen Mien Ruys is een soort levend museum met maar liefst 30 tuinen, die een mooi beeld geven van bijna een eeuw tuinarchitectuur in Nederland. Na het overlijden van Mien Ruys is het experimenteren niet opgehouden. Zo onderzoeken we nu bijvoorbeeld de mogelijkheden voor daktuinen en experimenteren we met onderhoudsvriendelijke perken.

Op tuinbezoek bij de tuinen van Mien Ruys - MAX Vandaag

[2] Ruys ontwierp samen met Wim Boer diverse elementen in de open ruimte van Nagele, waaronder de bomenwal die het dorp omringt, een centraal groen park en een kerkhof. Ruys introduceerde het aanplanten in rechte rijen om zichtlijnen in het dorp te creëren, waarmee ze aansloot bij elementen uit de woningen, zoals de platte daken en het gebruik van vierkante vormen en strakke lijnen. [3] Bij het ontwerp van het centrale park benadrukte Ruys dat het padenpatroon door het park gevormd moest worden door ' olifantenpaadjes ', paadjes die spontaan gevormd zijn in het gebruik door voetgangers. Die paden zouden pas later verhard worden. Het idee van die olifantenpaadjes stond recht tegenover de geheel planmatige top-down-aanpak van de modernisten. [1] In 1954 richtte ze samen met haar man, de uitgever Theo Moussault, het kwartaalblad Onze Eigen Tuin op. In 1958-1959 ontwierp zij voor en met Gerrit Rietveld de tuinen rondom het door laatstgenoemde ontworpen fabrieksgebouw van Weverij de Ploeg in Bergeijk.

Kortom, de Tuinen van Mien Ruys bieden iedereen een fantastische ervaring. Dedemsvaart, Overijssel U vindt de Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart, in de provincie Overijssel. Dit ligt op ongeveer een kleine drie kwartier rijden van Hotel Restaurant ten Cate. Dedemsvaart is vernoemd naar Baron van Dedem. Deze baron liet een kanaal met een lengte van 40 kilometer graven voor turfvervoer. Wij raden u zeker aan om naast een bezoek aan de Tuinen van Mien Ruys de historierijke en mooie omgeving van Dedemsvaart te ontdekken. Meer activiteiten in de omgeving Emmen bezoeken? 1/5

  1. Tuinen van Mien Ruys: verwilderingstuin in dedemsvaart (overijssel) | Monument - Rijksmonumenten.nl
  2. Wereldberoemde tuinen van Mien Ruys kennelijk geen inspiratiebron voor dorpsgenoten in Dedemsvaart - RTV Oost
  3. Tuinen van mien ruys in dedemsvaart 2019

Tags: losse objecten, ed., tuin, tuin, park en plantsoen,... Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1. 0)