Hij Ontwierp De Kubusbank Voor Meubelfabriek Gelderland / Hij Ontwerp De Kubusbank Voor Meubelfabriek Gelderland Nederland

haar-terug-naar-eigen-kleur
January 2, 2023

NAARDEN - De interieurontwerper Jan des Bouvrie is overleden. Hij werd 78 jaar. Volgens de NOS overleed hij zondagochtend in zijn woonplaats Naarden. Hij was al een tijd ziek. Des Bouvrie was een van de meeste toonaangevende Nederlandse ontwerpers die de afgelopen decennia een belangrijk stempel drukte op de Nederlandse interieurs. Vorig jaar vierde hij zijn vijftigjarige jubileum als ontwerper in zijn eigen ontwerpstudio Het Arsenaal in Naarden. De kubusbank die Jan des Bouvrie in 1969 ontwierp is een klassieker die nog altijd wordt verkocht. De bank staat symbool voor de modernisering van de Nederlandse woninginrichting en is opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Centraal Museum in Utrecht. Jan des Bouvrie groeide op in Naarden. Zijn vader had een meubelzaak, waar hij ook een tijd werkte na zijn opleiding aan de Rietveld Academie. Daarna begon hij voor zichzelf waarbij hij samenwerkte met verschillende fabrikanten. Naast meubels ontwierp hij onder meer verlichting, behang, raamdecoraties, buitenmeubilair en zonweringsproducten.

Hij ontwerp de kubusbank voor meubelfabriek gelderland se

Art & Design, met een selectie uit zijn privécollectie

Vandaag overleed op 78-jarige leeftijd interieurontwerper Jan des Bouvrie. Hij introduceerde strakke vormen en licht in het interieur waarbij de kleur wit een een prominente plaats inneemt. Des Bouvrie wist zijn naam tot merk te maken en bereikte met zijn ontwerpen en vooral met zijn tv-optredens een breed publiek. Jan des Bouvrie zorgde voor een verandering in de Nederlandse huiskamers. Jarenlang werden die gedomineerd door donkere, zware eikenhouten meubels met schrootjeswanden en daarvoor in de plaats introduceerde hij strakke meubelen en lichte interieurs met relatief weinig kleur en veel wit. Zijn eerste ontwerp, de Kubusbank uit 1969, was een model voor meubelfabriek Gelderland en werd een groot succes. De bank, model 430, is nog steeds in productie en wereldwijd werden er tot nu toe meer dan 50. 000 van verkocht. Voor Gelderland ontwierp Nederlands bekendste ontwerper ook in de jaren daarna meerdere modellen. Complete inrichtingen Naast meubelen ontwierp Des Bouvrie asbakken en aanstekers (hij rookte graag een sigaartje), bestek, verlichting, behang, een sloep, een woonboot, fonduestellen en vele andere producten.

Wanneer u een fauteuil, stoel of bank heeft waar u emotioneel aan gehecht bent is het wellicht een idee om hier een cultproduct van te maken door dit te laten herstofferen in koeienhuid. Zo maakt u van een functioneel meubel een echter eyecatcher! En koeienhuid wordt bij vele designmerken toegepast zoals Vitra, Cassina etc. de klassiekers zijn vaker te krijgen in deze bijzondere uitvoering. Uiteraard kan dit ook gewoon in stof of leder. De ontwerpen van Jan des Bouvrie zijn in de loop der jaren beloond met talloze prijzen en onderscheidingen, waaronder de Cultuurprijs in 1974, de Stijlprijs voor zijn fauteuil 5470F in 1990 en de Meubelprijs voor de zitmeubelserie 6430 in 1999. Jeugd en opleiding [ bewerken] Jan des Bouvrie groeide op in een middenstandsgezin als enig kind. [2] Zijn ouders hadden een meubelzaak. Van vaderskant stamt hij uit een geslacht van ambachtslieden, stammende van Charles des Bouvrie, hugenoot, die in de 17e eeuw uit Wattrelos naar het noorden kwam. [3] [4] Hij volgde na de middelbare school een opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam.

Hetzelfde probeerde hij een paar jaar later met Het Arsenaal in het Brabantse Grave (ook een oud militair complex) maar dat project mislukte en het pand stond jarenlang leeg. In 2019 werd het gekocht door meubelmerk Keijser & Co dat er in 2021 een Experience Center opent voor retailers, dealers en architecten. Grote invloed Hoewel Jan de Bouvrie geen innovatief ontwerper was - hij zag zichzelf meer als ambachtsman – is zijn invloed enorm. Hij zorgde voor een stijlrevolutie waarmee hij de Nederlandse woonkamer moderniseerde en door zijn veelvuldig optreden in de media en zijn toegankelijke persoonlijkheid sprak hij velen aan. Hij wist zijn talenten commercieel goed uit te buiten en mocht graag laten zien hoe succesvol hij was, maar naast de inrichting van grote villa's tekende hij ook ontwerpen voor 'een gewoon flatje'. Volproppen met van alles was volgens hem uit den boze: 'Hoe minder je laat zien, hoe fijner je woont, lekker in een sober interieur met allure. '
hij ontwerp de kubusbank voor meubelfabriek gelderland mon

Hij ontwerp de kubusbank voor meubelfabriek gelderland google

In 2014 deed hij mee aan Verborgen Verleden waarin hij op zoek ging naar zijn roots. Uit zijn onderzoek bleek dat hij afstamde van Jehan de le Bouvrie (geboren ca. 1480), wonende te Sainghin-en-Mélantois nabij Rijsel. Nakomelingen van Jehan emigreerden onder andere naar Groot-Brittannië en verwierven kasteel en titel van Graaf van Radnor. In de aflevering staat Jan des Bouvrie aan de poort bij dit kasteel, maar helaas doet de graaf niet open. Persoonlijk [ bewerken] Des Bouvrie is getrouwd en heeft twee kinderen uit zijn eerste en twee uit zijn tweede huwelijk. [2] In 2009 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij is ook actief als kunstverzamelaar. Tot zijn collectie behoren werken van Arman, Fontana, Yves Klein, Ger van Elk, Jan Dibbets, Herman Brood, Jim Dine, Studio Job, Erwin Olaf, Oleg Dou, Picasso, Wim T. Schippers, Warhol en Zhang Xiaogang. Ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag was er in de zomer van 2012 in het Singer Museum te Laren een tentoonstelling genaamd Jan des Bouvrie.

Grootste assortiment gelderland hoekbank. Bekijk de volledige collectie van. Des Bouvrie doceert tevens op diverse design-academies. Daarnaast bestaat zijn designcentrum Het Arsenaal jaar én is hij afgelopen zaterdag jaar geworden. De godfather van de kubusbank wordt nog wel steeds verdacht van het indienen van facturen bij Kroon Group die in werkelijkheid privé waren bedoel zoals voor het inrichten van Kroons Nederlandse en Franse privéwoningen en zijn Riva. Jan des Bouvrie schikte de zaak, waardoor het niet tot een rechtszaak kwam. Op de meubelbeurs in Utrecht wordt de allereerste Kubusbank (model 430) getoond. De bank is direct een groot succes en het begin van een unieke samenwerking. De bank staat symbool voor de modernisering van de Nederlandse woninginrichting en is opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Centraal Museum in Utrecht. We spraken hem in oktober. Het was de echtgenote van Alexander Orlow, de directeur van een sigarettenfabriek, die hem in de jaren zeventig al op het witte pad bracht.

Advies in boeken, maar ook lesgeven op scholen In 1993 ging Des Bouvrie met zijn ontwerpstudio van Bussum naar Naarden-Vesting, waar hij met zijn vrouw Monique het monumentale pand Het Arsenaal omvormde tot een designstudio op het gebied van wonen. Ook doceerde hij op diverse design-academies. Jan des Bouvrie heeft altijd als doel voor ogen gehad om mensen 'te leren wonen'. In verschillende gepubliceerde interieurboeken geeft hij advies op het gebied van interieurdesign. In zijn boek Turn this house into a home laat hij zien dat zich de laatste jaren meer richt op architectuur. In 2009 ontving de ontwerper een koninklijke onderscheiding op het gebied van kunst en design. Er zijn twee opleidingen naar hem vernoemd. Het Jan des Bouvrie College is onderdeel van het ROC in Amsterdam. De Jan des Bouvries Academie is een hbo-opleiding van Saxion Next, een particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs in Deventer. In 2010 werd Des Bouvrie aangehouden in verband met een vastgoedfraudezaak. Zijn ontwerpstudio zou belasting hebben ontdoken, maar volgens het Openbaar Ministerie was Des Bouvrie zelf hiervan niet op de hoogte.

Maar hoe gaat dat nu in z'n werk? The making of

  • Hij ontwerp de kubusbank voor meubelfabriek gelderland la
  • Vijf redenen waarom je (niet) een tweedehands Mini moet kopen
  • Tea tree olie kruidvat schimmel hotel
  • Hij ontwerp de kubusbank voor meubelfabriek gelderland je
  • Trein van veenendaal naar utrecht euro
  • Uwv hoe hoog is mijn ww uitkering la
  • Hij ontwerp de kubusbank voor meubelfabriek gelderland en
  • Hij ontwerp de kubusbank voor meubelfabriek gelderland 10
  • Hij ontwerp de kubusbank voor meubelfabriek gelderland man
  • Interieurontwerper Jan des Bouvrie (78) overleden - architectenweb.nl
  • Hij ontwerp de kubusbank voor meubelfabriek gelderland op

Dit weekend overleed ontwerper Jan des Bouvrie. Hij beleefde in 1969 zijn doorbraak met de 'kubusbank', in opdracht van meubelfabriek Gelderland. Het markeerde in wooninrichtingsland de trend van saai burgerlijk naar modern design. Ik ben dertig jaar bezitter geweest van zo'n bank, een fraaie combinatie van stijl, eenvoud en zitcomfort. Op 2 januari 1986 zat ik in alle vroegte voor de deur van een chique en trendy meubelzaak aan de Michelangelostraat in Amsterdam-Zuid. Die stuntte traditiegetrouw met waanzinnige nieuwjaarsaanbiedingen. Voor honderd gulden bemachtigde ik een tweedehands kubusbank met versleten bruine veloursbekleding. Na herstoffering in zwart leer was hij weer als nieuw. 5 okt 2020 – 3250

hij ontwerp de kubusbank voor meubelfabriek gelderland op